Σουηδία: βίωμα ενότητας υπό το ορθόδοξο πρίσμα


Σουηδία: μια χώρα που έχει απεμπολήσει εδώ και χρόνια εν πολλοίς το θρησκευτικό στοιχείο από το δημόσιο βίο και η θρησκευτικότητα των γηγενών καθίσταται σταδιακά τυπική. Η Προτεσταντική Εκκλησία είναι κυρίαρχη, με πολλές καινοτομίες που μπορούν να συνοψιστούν σε ένα πρόσωπο: αυτό της Eva Brunne, της πρώτης ομοφυλόφιλης επισκόπου Στοκχόλμης. Σε αυτή τη χώρα των ακτιβιστών και της ελεύθερης έκφρασης χωρίς στεγανά, βρήκε η ανάπτυξη της Ορθοδοξίας πρόσφορο έδαφος.
Η Μητρόπολη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβιάς ιδρύθηκε το 1969 προς διαποίμανση των πολυάριθμων απόδημων Ελλήνων στις χώρες της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Δανίας. Ως τότε η εξυπηρέτηση των λατρευτικών αναγκών γινόταν σποραδικά, καθώς εκκλησιαστικά η Σουηδία ανήκε στην Αρχιεπισκοπή Μ. Βρετανίας. Αποτελεί δηλαδή μια ελληνορθόδοξη επισκοπή που όμως καθίσταται Οικουμενική καθώς περιλαμβάνει και ορθοδόξους Φινλανδούς που ζούσαν από χρόνια στη Σουηδία αλλά και αρκετούς Σουηδούς που ασπάστηκαν την Ορθοδοξία.
Πως όμως βρέθηκαν τόσοι ορθόδοξοι στην Σκανδιναβία;
Από το 1940 ως τα μέσα της δεκαετίας του ’70  αναπτύχθηκε ραγδαία η βιομηχανία στη Σουηδία. Συνεπώς η ανάγκη για περισσότερο εργατικό δυναμικό ήταν επιτακτική. Από το 1967 άλλαξε μια ρύθμιση που έκανε δυσκολότερη τη μετανάστευση για τους κατοίκους μη σκανδιναβικών χωρών και επετράπη η ελεύθερη μετακίνηση.
Έτσι παρατηρήθηκε κύμα μετανάστευσης Φινλανδών μετά το 1967 με αποκορύφωμα το 1970 με ρεκόρ μετανάστευσης 90.000 Φινλανδών γι’αυτό το έτος μόνο. Στο διάστημα 1945-1980 η Σουηδία δέχτηκε 400.000 μετανάστες από τους οποίους οι 200.000 ήταν Φινλανδοί. Ήδη μέσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνονταν και οι απόδημοι από πολλές χώρες των Βαλκανίων.Όλα αυτά τα πρόσωπα, λοιπόν, ανεξαρτήτως καταγωγής, χαίρονται μέσα από την εκδήλωση της πίστης τους, την επικοινωνία μεταξύ τους αλλά και με τους έτερους που δεν ασπάζονται τα ίδια πιστεύω. Στη βάση του αλληλοσεβασμού και της αξιοπρέπειας, αναπτύσσεται διάλογος, αλληλεγγύη και αγάπη ανάμεσα σε όλα τα μέλη της κοινωνίας. Η εικόνα εορταστικής Συναυλίας στον ελληνορθόδοξο Καθεδρικό της Στοκχόλμης, με καλεσμένους ανθρώπους κάθε θρησκείας υπό του ήχους σμυρναίικων και βαλκανικών τραγουδιών, δίνει το στίγμα. Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι και εν αγάπη.Ειδικότερα θα περιδιαβούμε φωτογραφικά τους λατρευτικούς χώρους των ορθοδόξων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον καθώς είναι είτε παλαιότεροι ναοί που δόθηκαν σε χρήση για τους ορθόδοξους (όπως ο ναός του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης), είτε είναι νέα κτίσματα τα οποία ακολουθούν την τοπική αρχιτεκτονική με τα λιτά δομικά χαρακτηριστικά που ταυτόχρονα ξαφνιάζουν συχνά τον επισκέπτη με τα έντονα χρώματά τους.  
 Ι.Ν.Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης - Καθεδρικός Ι.Μητροπόλεως Σουηδίας.


Φινλανδική Ορθόδοξη ενορία Αγίου Νικολάου Στοκχόλμης.


Ι.Ν. Αγίας Τριάδος - Göteborg

Ι.Ν Αποστόλου Παύλου - Uppsala
 
Rättvik : Ησυχαστήριο Αγίου Νικολάου - Sankt Nikolai Klostret

Ιδρύθηκε το 1973 από τον μακαριστό π.Ευσέβιο Βίττη , πρώτο δραστήριο ιερέα στη Σουηδία. Παραχωρήθηκε από την Αδελφότητα που το συντηρούσε και το διατηρούσε για χρόνια, στη διαχείριση της Μητρόπολης Σουηδίας το 2014, με σκοπό να καταστεί ένα μοναστήρι-πόλος έλξης Χριστιανών και μη, πνευματικό κέντρο προσευχής, ασκήσεως και πνευματικής περισυλλογής. Αρκετοί Σουηδοί μάλιστα – πέραν αυτών που βαπτίσθηκαν ορθόδοξοι  εκδηλώνουν συχνά το ενδιαφέρον τους είτε για τον ασκητισμό είτε και για την ορθόδοξη τέχνη επισκεπτόμενοι αφενός την εν λόγω Μονή και τους ορθόδοξους ναούς της Σουηδίας αφετέρου δε την Ελλάδα (ιδιαίτερα τα νησιά και τον Άθωνα).
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εργασία στο μάθημα ΝΕΦ 206

Η διαδρομή του Αγίου Ιακώβου της Κομποστέλα

ΛΕΞΙΚΟ ΑΤΑΚΩΝ

Η "Ρόζα" και το ιστορικό - ιδεολογικό της υπόβαθρο

Εσπερία Θεσσαλονίκη – πολιτιστικές διαδρομές (Α΄μέρος)

κινηματογράφος-θέατρο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2011