Ο Ωκεανός

Περπατώντας το βράδυ στο λιμάνι επί της Αβέρωφ λίγο πάνω από την προβλήτα 3, σε μία περιοχή που δε πηγαίνει ο κόσμος, καθώς ξεφεύγει από τον ορισμένο χώρο διασκέδασης της προβλήτας 1, συνάντησα ένα μνημείο άγνωστο στους καταλόγους μνημείων και θα έλεγα πως προσφέρεται για ιδιωτική μόνο προβολή.  Βρίσκεται δίπλα σε μία μικρή εκκλησία και περιβάλλεται από δένδρα.


Από μία πρώτη εικόνα και δεδομένης της τοποθεσίας του υποθέτω ότι προβάλλει την τρικυμία της θάλασσας ο κεντρικός τοίχος, ενώ η διπλανή στήλη μοιάζει με κατάρτι καραβιού το οποίο βουλιάζει στα κύματα και έμεινε ως φάρος. 
Μπροστά από το μνημείο βρίσκεται ένας μικρός τρίποδας, ο οποίος προσφέρεται για άναμμα φλόγας κατά τη διάρκεια κάποιας τελετής για τους ναυτικούς που έχουν χαθεί στη θάλασσα. 


ΠΕΦΙΛ(ΗΜ)ΕΝΑ ΘΡΕΜΜΑΤΑ ΩΚΕΑΝΟΥ ΓΕΝΝΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΝΗΣΙΑ Τ(Ε)ΚΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Επάνω στον τοίχο που υποθέτω ότι συμβολίζει τη θάλασσα υπάρχει μία επιγραφή, η οποία προέρχεται από τις Ωδές του Ανδρέα Κάλβου και συγκεκριμένα από τη Δέκατη Ωδή που τιτλοφορείται Ο Ωκεανός, επηρεασμένος από το ξέσπασμα της ελληνικής επανάστασης.
Είναι καλό που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη ένα μνημείο αφιερωμένο στους χαμένους ναυτικούς  και ας μην είναι γνωστό ή εύκολα προσβάσιμο. Θα ήταν καλύτερα αν μπορούσε ο κόσμος να το γνωρίσει και μάθει για την ιστορία του ή να ακούσει για τη ναυτική ιστορία της Ελλάδας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εργασία στο μάθημα ΝΕΦ 206

Η διαδρομή του Αγίου Ιακώβου της Κομποστέλα

ΛΕΞΙΚΟ ΑΤΑΚΩΝ

Η "Ρόζα" και το ιστορικό - ιδεολογικό της υπόβαθρο

Σουηδία: βίωμα ενότητας υπό το ορθόδοξο πρίσμα

Εσπερία Θεσσαλονίκη – πολιτιστικές διαδρομές (Α΄μέρος)

κινηματογράφος-θέατρο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2011