Ξενοδοχείο Grand Budapest

   Αφού πέρασαν δύο χρόνια αναμονής από την τελευταία κινηματογραφική επιτυχία του διάσημου σκηνοθέτη Γουές Άντερσον, το μοναδικό Moonrise Kingdom, έχουμε στις οθόνες μας την επόμενή του σκηνοθετική ιστορία, το Ξενοδοχείο Grand Budapest. Αυτήν τη φορά τα γεγονότα εξελίσσονται εν είδει διήγησης από τον Μουσταφά, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου. Ο ίδιος διηγείται την ιστορία της ζωής του στο ξενοδοχείο, από τις μέρες που ήταν lobby boy δίπλα στον φημισμένο και εκκεντρικό υπεύθυνο του ξενοδοχείου, κ. Γκουστάβ Χ., μέχρις ότου το κληρονόμησε.


   Όλα αρχίζουν με τη γνωριμία του Ζίρο Μουσταφά με τον κ. Γκουστάβ Χ., σε μία εποχή που επικρατεί γενικότερη αναταραχή στην Ευρώπη. Το ξενοδοχείο στο οποίο βρέθηκε να δουλεύει είναι από τα πλέον φημισμένα, ένα σωστό παλάτι.Αυτό συνεπάγεται ότι οι ευθύνες του θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες και η προσοχή σε αυτά που μαθαίνει από τον κ. Γκουστάβ Χ. μεγάλη. Ξαφνικά ο κ. Γκουστάβ Χ. θα βρεθεί στο μέσο ενός κληρονομικού ζητήματος μίας από τις πιο πλούσιες οικογένειες της πόλης. Κρυμμένα μυστικά θα αναδυθούν στην επιφάνεια και τα πράγματα θα λάβουν περίεργη, έως και επικίνδυνη τροπή. Ένα περιπετειώδες ταξίδι αρχίζει για τους δύο πρωταγωνιστές και φίλους μέχρι το τέλος. 
   
Αυτό που μας μένει από το έργο είναι το έξυπνο σενάριο, δημιουργία του ίδιου του σκηνοθέτη, η στιγμιαία εναλλαγή καταστάσεων και το ιδιαίτερα έξυπνο χιούμορ, το οποίο ακολουθεί τον κ. Γκουστάβ Χ.. Όμως ο σκηνοθέτης γνωρίζει πώς να "ντύσει" ένα έργο από όλες τις απόψεις, όπως και κάνει. Καθ'όλη τη διάρκεια του έργου περνάει από τα μάτια μας μία χρωματική πανδαισία, γεγονός που μας αφήνει την εντύπωση ότι ο Άντερσον έχει δουλέψει την κάθε μία σκηνή σε ιδιαίτερο βαθμό για να συνδυάσει δράση, γέλιο και μία οπτική διέγερση. Τελευταία του πινελιά είναι η μουσική επένδυση του έργου. Με αυτήν βοηθάει σημαντικά στο στήσιμο ενός σκηνικού που συνεχώς αλλάζει και χρειάζεται μία μουσική σημασιοδότηση για να κορυφώσει άλλοτε το σασπένς και άλλοτε να μας κρατήσει σε ηρεμία. Οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές από όλους τους ηθοποιούς, πολλοί από τους οποίους συντροφεύουν τον Άντερσον στις τελευταίες του ταινίες. 

Σκηνοθεσία, παραγωγή, σενάριοWes Anderson
ΗθοποιοίRalph Fiennes, F. Murray Abraham, Edward Norton, Mathieu Amalric, Saoirse Ronan, Adrien Brody, Willem Dafoe, Léa Seydoux, Jeff Goldblum, Jason Schwartzman, Jude Law, Tilda Swinton, Harvey Keitel, Tom Wilkinson, Bill Murray, Owen Wilson, Tony Revolori
Χώρες παραγωγής: Γερμανία, Η.Π.Α.
Έτος παραγωγής: 2014

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εργασία στο μάθημα ΝΕΦ 206

Η διαδρομή του Αγίου Ιακώβου της Κομποστέλα

ΛΕΞΙΚΟ ΑΤΑΚΩΝ

Η "Ρόζα" και το ιστορικό - ιδεολογικό της υπόβαθρο

Σουηδία: βίωμα ενότητας υπό το ορθόδοξο πρίσμα

Εσπερία Θεσσαλονίκη – πολιτιστικές διαδρομές (Α΄μέρος)

κινηματογράφος-θέατρο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2011