9η διεθνής έκθεση βιβλίουΠέμπτη 24/5/2012 15:00 - 21:00
Παρασκευή 25/5/2012 10:00 - 21:00
Σάββατο 26/5/2012 10:00 - 22:00
Κυριακή 27/5/2012 10:00 - 21:00


Η Θεσσαλονίκη, μία ευρωπαϊκή πόλη στο σταυροδρόμι των Βαλκανίων και της Μεσογείου, φιλοξενεί από το 2004 τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου. Σήμερα, οχτώ χρόνια αργότερα, η έκθεση έχει καθιερωθεί ως ετήσιο ραντεβού για επαγγελματίες και φίλους του βιβλίου. Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) λαμβάνει χώρα κάθε άνοιξη στις εκθεσιακές εγκαταστάσεις της HELEXPO, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες της ν' αναζητήσουν πτυχές της σύγχρονης εκδοτικής παραγωγής από όλο τον κόσμο. Δυναμικούς πόλους έλξης αποτελούν η θεματική έκθεση, ο θεσμός της τιμώμενης χώρας, η «Παιδική Γωνιά» και η «Γωνιά των Εφήβων»

Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Λάκωνα ποιητή, πεζογράφου, δοκιμιογράφου, μεταφραστή και ακαδημαϊκού Νικηφόρου Βρεττάκου, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ανακήρυξε το 2012 «Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου».
 Στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστεί ειδικό αφιέρωμα στον Νικηφόρο Βρεττάκο  που θα περιλαμβάνει περίπτερο με μεγάλη έκθεση με εργοβιογραφικά στοιχεία, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό για τη ζωή και το έργο του. Στον ίδιο χώρο θα παρουσιαστεί έκθεση βιβλίων που θα περιλαμβάνει εκτός από τα έργα του ποιητή και μεταφράσεις τους, βιβλία που έχουν γραφτεί για τη ζωή και το έργο του, αλλά και σε ειδικά διαμορφωμένες γωνιές ηχητικό και οπτικοακουστικό υλικό. Παράλληλα, θα οργανωθεί και ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στον σημαντικό λογοτέχνη.


ΑΙΘΟΥΣΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ- ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13

«Ο Αιώνας της Θεσσαλονίκης»

(1912-2012)

Η θεματική έκθεση της 9ης ΔΕΒΘ είναι αφιερωμένη στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της κατά του Βαλκανικούς Πολέμους. Το ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο (150 τ.μ.) προσφέρει ένα «πανόραμα» των ιστορικών γεγονότων στη διάρκεια του αιώνα μέσα από την έκθεση ειδικών εκδόσεων, στρατιωτικά τεκμήρια, χαρακτηριστικά αποκόμματα από εφημερίδες εποχής, παρουσίαση ταχυδρομικών δελταρίων με απεικονίσεις από την καθημερινότητα της πόλης και των κατοίκων της, καθώς και σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό και αφιερωματικά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3.

Έκθεση βιβλίων για τη Θεσσαλονίκη

Εκτίθενται 300 τίτλοι βιβλίων με κεντρικό θέμα τη Θεσσαλονίκη στις διαφορετικές εκφάνσεις της από άποψη ιστορική, κοινωνική, λογοτεχνική, πολιτιστική, οικονομική, θρησκευτική, αρχιτεκτονική, γαστριμαργική. Στόχος είναι η ανάδειξη της διαχρονικής της ταυτότητας. Η έκθεση οργανώνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης.

Εικαστικά

Θεσσαλονίκη 1912-2012: Μεγάλα γεγονότα στον καθρέφτη του Τύπου Έκδοση-διαδρομή σε γεγονότα, πρόσωπα αλλά και έντυπα της πόλης (εφημερίδες, περιοδικά). Η έκθεση περιλαμβάνει υλικό από την έκδοση αλλά και αυθεντικές εφημερίδες εποχής από το αρχείο της ΕΣΗΕΜ-Θ. Σχεδιασμός έκθεσης: Θανάσης Γεωργίου.
Οργάνωση: Μορφωτικό Ίδρυμα Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ )

ΕΝΘΥΜΙΟΝ – Από τη ζωή της Εβραϊκής Κοινότητας Θεσσαλονίκη 1897 – 1917 Η Ιστορία της Θεσσαλονίκης μέσα από το κάτοπτρο της εβραϊκής κοινότητας της πόλης: εικονογραφημένες καρτ-ποστάλ φιλοτεχνημένες από άγνωστους καλλιτέχνες μεταξύ 1897 και 1917.
Οργάνωση: εκδόσεις Καπόν

Έκθεση τεκμηρίων από τους Βαλκανικούς Πολέμους Περιλαμβάνονται λαϊκές αφίσες εποχής, φωτογραφίες, σπάνια δημοσιευμένα κείμενα και δακτυλόγραφα, ημερολόγια, επιστολάρια κ.λπ., γεωφυσικοί και πολιτικοί χάρτες. Σε οθόνη προβάλλεται συμπληρωματικό οπτικοακουστικό υλικό με αφήγηση.
Οργάνωση: Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών – Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εργασία στο μάθημα ΝΕΦ 206

Η διαδρομή του Αγίου Ιακώβου της Κομποστέλα

ΛΕΞΙΚΟ ΑΤΑΚΩΝ

Η "Ρόζα" και το ιστορικό - ιδεολογικό της υπόβαθρο

Σουηδία: βίωμα ενότητας υπό το ορθόδοξο πρίσμα

Εσπερία Θεσσαλονίκη – πολιτιστικές διαδρομές (Α΄μέρος)

κινηματογράφος-θέατρο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2011