Ελευθεροτυπία- Φωνή που δεν πρέπει να σωπάσει

Η στήριξη πολλών φωνών προς την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, η οποία έκανε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, ουσιαστικά να κηρύξει οριστική στάση πληρωμών. Ας ευχηθούμε να παν όλα καλά εν τέλει...

Παναγιώτης Ν. Κρητικός,
πρώην πρόεδρος της Βουλής
Εγγύηση της Δημοκρατίας
«Η αδέσμευτη και ακηδεμόνευτη φωνή της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" αποτελεί ένα μετερίζι της ελεύθερης και αντικειμενικής δημοσιογραφίας και ταυτόχρονα εγγύηση της λειτουργίας της Δημοκρατίας, η οποία τόσο δοκιμάζεται τον τελευταίο καιρό. Στον αγώνα που διεξάγει η "Ελευθεροτυπία" συμπαριστάμεθα ολόψυχα».
Γιάννης Δημαράς
πρόεδρος του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών
Ισχυρή αντιμνημονιακή φωνή
«Η επιβίωση της ιστορικής εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" είναι υπόθεση και καθήκον όλων μας. Η συγκεκριμένη εφημερίδα τίμησε τον τίτλο της όλα αυτά τα χρόνια και, στην τόσο κρίσιμη αυτή περίοδο για τη χώρα μας, έγινε μια ισχυρή αντιμνημονιακή φωνή. Το λουκέτο σε μια παραδοσιακή καλή εφημερίδα συνιστά πλήγμα στη Δημοκρατία, φραγή σε μια δυνατή και σημαντική φωνή ενημέρωσης και αδιέξοδο για τους εργαζόμενους. Αποτελεί δε μεγαλύτερη πληγή η στιγμή που συγκυριακά κινδυνεύει να κλείσει μια εφημερίδα, στη γενικότερη πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Είναι η στιγμή που δυστυχώς απαξιώνεται όλο και περισσότερο το δημοσιογραφικό λειτούργημα».
Κώστας Ε. Μπέης
ομότιμος καθηγητής Νομικής
Ντροπή αν χαθεί η φωνή της
«Ντροπή και καταισχύνη για καθέναν μας ξεχωριστά και για όλους μας από κοινού, ως ελληνική κοινωνία, αν αφήσουμε να χαθεί η φωνή της "Ελευθεροτυπίας", που επί 37 χρόνια σταθερά αντιστέκεται στη χλεύη των εθνικών και δημοκρατικών μας ευαισθησιών. Δεν είμαι αρμόδιος να δώσω οδηγίες στους ευαίσθητους και γενναίους αναγνώστες της "Ελευθεροτυπίας". Καθένας μας μπορεί να επιλέξει ένα δραστικό τρόπο αντίστασης.
»Οσο κι αν, με την πρώτη ματιά, δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, από τη δική μου μεριά, ως απλού συνταξιούχου, σήμερα κιόλας άρχισα, και σε σταθερή τακτική θα συνεχίσω, να προμηθεύομαι τρία αντίτυπα της εφημερίδας, έτσι που να ακουμπώ τα δύο απ' αυτά σε κάποια τραπεζάκια καφενείων για ελεύθερη ανάγνωση των θαμώνων. Δεν είναι σπουδαία η δική μου έμπρακτη απόπειρα αντίστασης. Ομως, αν ευαισθητοποιηθούν και άλλες δημοκρατικές συνειδήσεις και κάνουν είτε το ίδιο είτε κάτι ανάλογο, θα έχουμε βγει από τη στείρα γκρίνια και θα έχουμε ξεκινήσει την οφειλόμενη πορεία πάνω σ' ένα απλό πρακτικό μονοπάτι αντίστασης».
Τριαντάφυλλος Αλμπάνης
πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Βήμα αντίστασης σε οργανωμένα συμφέροντα
«Η "Ελευθεροτυπία" από την ίδρυσή της αποτελεί την πιο αυτόνομη και πρωτότυπη εφημερίδα στηρίζοντας τη δημοκρατία. Η πλουραλιστική και πολυφωνική ενημέρωση που προσφέρει από τις σελίδες της, το έντονα αντιδογματικό πνεύμα της και οι καίριες παρεμβάσεις της στη δημόσια ζωή της χώρας αποτελούν ένα βήμα αντίστασης σε οργανωμένα συμφέροντα και πολιτικές που μας έχουν οδηγήσει στη σημερινή καταστροφική κρίση.
Με τη στάση της στα θέματα παιδείας, η "Ελευθεροτυπία" στήριξε το Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο και του έδωσε τη μοναδική δυνατότητα να απαντήσει στη συκοφάντηση και την απαξίωσή του από οργανωμένους μηχανισμούς.
Η "Ελευθεροτυπία" αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινής μας ενημέρωσης και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια κοινή επιχείρηση. Ιδιαίτερα σήμερα τη χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο». *
Συνέλευση μπλόκου Κερατέας
«Οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι της Κερατέας και της Λαυρωτικής συμπαραστεκόμαστε στους εργαζομένους της "Ελευθεροτυπίας".
Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε πως με τους ανθρώπους της "Ελευθεροτυπίας" ήρθαμε κοντά και γίναμε ένα στους δρόμους. Εκεί που η αλήθεια είναι "γυμνή" και οι άνθρωποι αληθινοί. Ηταν η μόνη απ' τις μεγάλες εφημερίδες που στάθηκε τόσο κοντά μας στον αγώνα που δώσαμε επί 128 ημέρες, απέναντι σε ένα "κράτος" καταστολής και παρανομίας. Οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ της βρίσκονταν πάντα απέναντι από τις ασπίδες των ΜΑΤ και όχι πίσω, όπως συνάδελφοί τους από άλλα "μέσα ενημέρωσης". Μετέδιδαν τα γεγονότα όπως αυτά διαδραματίζονταν και όχι τις μυθοπλασίες που διοχετεύουν από τους λεγόμενους "κυβερνητικούς κύκλους" και τους εκφραστές τους».
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
«Η αντιπροσωπευτική επιτροπή των ηθοποιών και οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ ενώνουν τη φωνή τους με τη φωνή αυτών που δεν θέλουν να πάψει η έκδοση της "Ελευθεροτυπίας". Συμπαραστεκόμαστε στους δημοσιογράφους, στην εκδότρια και στους υπόλοιπους εργαζόμενους της εφημερίδας».
Ευγένιος Σόγας
«Διαβάζω την "Ε" απ' το πρώτο της φύλλο. Παρ' ότι το τελευταίο διάστημα διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις ως προς τις αλλαγές που "έχουν επιβληθεί", εξακολουθώ να τη θεωρώ την καλύτερη μεταξύ των αστικών εφημερίδων. Γι' αυτό με ενοχλεί σφόδρα ακόμα και η ιδέα αναστολής της κυκλοφορίας της, πολύ περισσότερο το κλείσιμό της. Πρέπει να κάνετε ό,τι μπορείτε, "να κόψετε το κεφάλι σας" προς αυτή την κατεύθυνση».
Οι σκηνοθέτες δίπλα στη «Ε»
Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών
«Εμείς οι Ελληνες δημιουργοί στηρίζουμε τους δημοσιογράφους και το προσωπικό της "Ελευθεροτυπίας", μιας εφημερίδας που έκρινε πάντα με ανεξάρτητο και ελεύθερο λόγο τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις και ιδιαίτερα τα θέματα του πολιτισμού και των δημιουργών του.
Καλούμε, λοιπόν, όλους τους ανθρώπους του Πολιτισμού να δηλώσουν τη στήριξή τους στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και το προσωπικό της, ώστε να μην αναστείλει τη λειτουργία του για πάντα ένα από τα σημαντικότερα μέσα ενημέρωσης της χώρας μας».
Νίκος Κούνδουρος
«Διαβάζω την "Ελευθεροτυπία" από τον πρώτο χρόνο που ιδρύθηκε. Εχει γίνει επί χρόνια η εφημερίδα μου. Τώρα μου ζητάνε να θάψω ζωντανό ένα φίλο που αγάπησα για τόσο καιρό. Ανήμπορος τώρα να παλέψω με τις λογής λογής εξουσίες που υπέγραψαν το θάνατο της "Ελευθεροτυπίας", καταθέτω και τη δική μου φωνή δίπλα στους χιλιάδες φίλους αναγνώστες μιας από τις ωραιότερες εφημερίδες που μας βοήθησαν να μεγαλώσουμε».
Θόδωρος Αγγελόπουλος
«Ο κίνδυνος να κλείσει η "Ελευθεροτυπία" είναι κι αυτό σημείο της τραγικότητας των καιρών. Η "Ελευθεροτυπία" αντιπροσώπευε χρόνια τώρα την ελευθεροτυπία και στην πολιτική και στην τέχνη. Ηταν ένας σύντροφος στην πορεία για μια άλλη Ελλάδα».
Τώνης Λυκουρέσης
«Ως δημιουργός και ως αναγνώστης μιας εφημερίδας όπως η "Ελευθεροτυπία", με λυπεί το γεγονός ότι σιγεί μια ελεύθερη φωνή. Πρέπει όλοι μας να στηρίξουμε την "Ελευθεροτυπία" και το προσωπικό της, ώστε να μην αναστείλει τη λειτουργία του για πάντα ένα από τα σημαντικότερα μέσα ενημέρωσης της χώρας μας».
Τάσος Ψαρράς
«Διαβάζω την "Ελευθεροτυπία" από τις πρώτες μέρες της έκδοσής της μέχρι σήμερα. Είναι μια ιδιαίτερα μαχητική εφημερίδα με πολυφωνία και απόψεις. Ανεξάρτητα με το αν συμφωνούσε κανείς με εκτιμήσεις επιμέρους συνεργατών της, είναι μια εφημερίδα η οποία καλύπτει τις ανάγκες ενός ενεργά μετέχοντος στα κοινά πολίτη».
Ντίνος Γιώτης
πρόεδρος Ενωσης Σεναριογράφων Ελλάδος
«Οταν κλείνει μια εφημερίδα, σωπαίνει μια φωνή της δημοκρατίας. Στις δύσκολες μέρες της οικονομικής, πολιτικής και ηθικής κρίσης που περνάμε, η κοινωνία μας έχει ανάγκη από αδέσμευτες φωνές ενημέρωσης και ελέγχου της εξουσίας».
Ιρις Ζαχμανίδη
«Είναι επιτακτικό να υπάρχει και αυτή η φωνή στο χώρο».
Γιάννης Ζαφείρης
καλλιτεχνικός διευθυντής
«Στηρίζω τον αγώνα για τη σωστή ενημέρωση, για τη φωνή που δεν πρέπει να σωπάσει και εύχομαι από την καρδιά μου την άξια συνέχεια της ενημέρωσης και της ευκαιρίας διά της "Ελευθεροτυπίας" στην ενημέρωση. Καλή δύναμη».

«Δεν διανοούμαι το αύριο χωρίς «Ε»»


Ηχηρά ονόματα (Θεοδωράκης, Κουστουρίτσα) από το παγκόσμιο στερέωμα της τέχνης ενώνουν τη φωνή τους με εκείνους που συμπαρίστανται στην εφημερίδα και συνεχίζουν να στέλνουν μηνύματα υποστήριξης. Αν η «Ελευθεροτυπία» έλεγε «προσκυνώ» θα έπαιρνε και δάνεια και τα πάντα, επισημαίνει ο Μίκης Θεοδωράκης.

Μίκης Θεοδωράκης
Πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τις τράπεζες
«Να μη συμμορφωθεί ποτέ προς τις άνωθεν υποδείξεις η "Ελευθεροτυπία". Γιατί ο λόγος που κινδύνεψε είναι γιατί δεν συνεμορφούτο απολύτως προς τις υποδείξεις. Επρεπε να συμμορφωθεί κι αυτή.
Αυτό που συνέβη με τις τράπεζες έχει από πίσω του πολιτικές σκοπιμότητες. Ο Τύπος γι' αυτούς είναι το όπλο τους. Τίποτα δεν γίνεται χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες. Αν η "Ελευθεροτυπία" πει "προσκυνώ", θα πάρει και δάνεια και τα πάντα. Αν όμως κλείσει, θα είναι μεγάλο πλήγμα και για τη Δημοκρατία και για την πολυφωνία».
Εμίρ Κουστουρίτσα
σκηνοθέτης
Δεν έχει πολλές άλλες εφημερίδες σαν κι αυτήν
«Η "Ελευθεροτυπία", από τότε που είχα έρθει στην Αθήνα καλεσμένος του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, συνδέθηκε με τα πρώτα χρόνια της επιτυχίας μου. Η εφημερίδα είναι μια έκφραση δημοκρατίας που δεν πρέπει να εξαφανιστεί. Δυστυχώς, τελευταία έχει γίνει της μόδας να φιμώνονται οι φωνές που λένε την αλήθεια κι αυτό είναι δείγμα καταπίεσης κι ελπίζω στην Ελλάδα να μην επικρατήσει μια τέτοια μόδα.
Η "Ελευθεροτυπία" έπαιξε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μου, θυμάμαι μάλιστα ιδιαίτερα όταν το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε το Βελιγράδι και η "Ε" παρομοίαζε τους βομβαρδισμούς μ' εκείνους του Χίτλερ. Γι' αυτό πιστεύω πως μια τέτοια εφημερίδα είναι αναγκαία και πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει γιατί δεν υπάρχουν πολλές εφημερίδες τολμηρές σαν κι αυτήν».
Γιάννης Γλέζος
πρόεδρος της Ενωσης Μουσικοσυνθετών & Στιχουργών Ελλάδος
«Κλείνοντας την "Ελευθεροτυπία" κλείνει η ελευθερία στον Τύπο. Αυτό πρέπει να εμποδιστεί με κάθε τρόπο».
Κωνσταντίνος Δ. Πυλαρινός
πρόεδρος της Ενωσης τέως Βουλευτών-Ευρωβουλευτών
Τραυματικό αν κλείσει
«Αυτές τις μέρες, το κλείσιμο μιας εφημερίδας του κύρους και της ιστορίας της "Ελευθεροτυπίας" είναι ένα τραυματικό γεγονός για τη δημοκρατική πορεία του τόπου. Η "Ελευθεροτυπία" και οι δημοσιογράφοι της ήταν και είναι ένα μετερίζι ελεύθερης και ακηδεμόνευτης δημοσιογραφίας. Η Ενωση των τέως Βουλευτών και Ευρωβουλευτών καλεί όλους όσοι εμπλέκονται στον προβληματισμό της εφημερίδας να κινηθούν δραστήρια και άμεσα για να μη σιωπήσει μια από τις σημαντικότερες φωνές πολιτικής και πολιτισμού στη χώρα».
Βαγγέλης Αποστόλου
πρώην βουλευτής Ευβοίας
Ονοματίζει τη διαπλοκή
«Οι εργαζόμενοι της "Ελευθεροτυπίας", πιστοί στη σχέση που εδώ και χρόνια έχουν δημιουργήσει με τους αναγνώστες της, προσπαθούν να κρατήσουν την εφημερίδα ζωντανή. Η πολιτική και οικονομική εξουσία σε αγαστή συνεργασία πολέμησε αυτή τη σχέση, πόσο μάλλον σήμερα που η "Ε" ονοματίζει αυτή τη διαπλοκή. Μένει σ' όλους εμάς που αυτά τα χρόνια βρήκαμε την απαντοχή μας σ' αυτή την εφημερίδα να αντισταθούμε αυξάνοντας την κυκλοφορία της».
Και οι αναγνώστες
Θα ήταν η χαριστική βολή
«Η "Ελευθεροτυπία" (και η "Κυριακάτικη"), όχι μόνον αγοράζεται από το πρώτο φύλλο της ανελλιπώς, αλλά βρίσκεται έκτοτε στο σπίτι μας πλήρης, περιλαμβανομένων ενθέτων, περιοδικών, βιβλίων. Σε υλική εξαθλίωση πια (στα 61 μου ζω με την 86χρονη μητέρα μου χάρη στη σύνταξή της), κόψαμε το βραδινό γιαουρτάκι, παίρνουμε τα φάρμακα κάθε δεύτερη ημέρα για να μη στερηθούμε την "εφημερίδα μας" και υποστούμε πνευματική εξαθλίωση. Δεν διανοούμαι καν το αύριο χωρίς "Ελευθεροτυπία", χωρίς ανάσα, παράθυρο στον κόσμο (το μόνο χωρίς παραμορφωτικούς καθρέφτες). Θα είναι η χαριστική βολή. Κουράγιο στους ήρωες εργαζόμενους. Μπορώ κάπως να βοηθήσω;». Τζ.Χρ.
Δικό μας χρέος να την κρατήσουμε ζωντανή
«Οσο λιγοστεύουν οι ελεύθερες φωνές, κονταίνει η Δημοκρατία. Θα είναι ντροπή για τη Δημοκρατία μας να σιγήσει η ελεύθερη φωνή της "Ελευθεροτυπίας". Χρέος μας είναι να την κρατήσουμε ζωντανή. Ο καθένας με τον τρόπο του μπορούμε να βοηθήσουμε.
Γιώργος Καραθανάσης
Καμαρούλα Αγρινίου
«Θα συνεχίσω να προμηθεύομαι δύο αντίτυπα κάθε μέρα, σαν μια μικρή προσφορά σε μια εφημερίδα που διαβάζω συνεχώς 37 χρόνια, παρ' ότι είμαι δεξιός και η εφημερίδα είναι αριστερόστροφη».
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΝΕΣΤΟΡΑΤΟΣ
δικηγόρος-οικονομολόγος, πρ. δήμαρχος Οινιαδών

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εργασία στο μάθημα ΝΕΦ 206

Η διαδρομή του Αγίου Ιακώβου της Κομποστέλα

ΛΕΞΙΚΟ ΑΤΑΚΩΝ

Η "Ρόζα" και το ιστορικό - ιδεολογικό της υπόβαθρο

Σουηδία: βίωμα ενότητας υπό το ορθόδοξο πρίσμα

Εσπερία Θεσσαλονίκη – πολιτιστικές διαδρομές (Α΄μέρος)

κινηματογράφος-θέατρο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2011