Θεσσαλονίκη και η νέα της παραλία


Ανάπλαση της παραλίας της Θεσσαλονίκης
Αναγκαίο έργο για τη πόλη της Θεσσαλονίκης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 28 μήνες και θα εκτείνεται από το Βασιλικό Θέατρο μέχρι τον Ιστιοπλοϊκό όμιλο. Υπόσχεται σημαντική αλλαγή της μορφής της παλιάς παραλίας που έχουμε χιλιοπερπατήσει. Το νέο της πρόσωπο θα είναι η επόμενη σελίδα για την ιστορική παραλία της πόλης των εμπόρων, των ρομαντικών, των αρχοντικών και των συνοικιών. 


Ο Κήπος του Αλεξάνδρου 
Κήπος Αλέξανδρου
Περιλαμβάνεται μεταξύ του Λευκού Πύργου και του πλακόστρωτου στο ύψος της οδού Έντισσον.  Προτείνεται η ενοποίηση των τριών πάρκων που τον αποτελούν, με ανοικτές επιφάνειες πρασίνου και απομάκρυνση των φυτικών περιφράξεων.Τονίζεται η αξονική χάραξη που καταλήγει στον έφιππο ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου,  με συστοιχία πιδάκων, συμμετρικές δενδροστοιχίες και μαρμάρινα καθιστικά. Διατηρείται η υφιστάμενη προεξοχή του πλακόστρωτου προς τη θάλασσα, και επενδύεται με ξύλινο δάπεδο, ως εξέδρα ή κατάστρωμα, με περιμετρικά καθιστικά και πίδακες νερού. Ανάμεσα στα σιντριβάνια θα υπάρχουν καλαίσθητα παγκάκια, ενώ θα τοποθετηθεί διάδρομος για τυφλούς και ράμπα για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και ικανότητες.

Ο Κήπος του Απογευματινού Ηλιου
ΚΗΠΟΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟΥ ΗΛΙΟΥ
Πρόκειται για ένα κεκλιμένο κήπο που δημιουργείται στον τριγωνικό χώρο μεταξύ του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς και της νοητής προέκτασης της οδού Έντισσον. Ουσιαστικά, θα κατασκευαστεί ένας τεχνητός λόφος. Η υψομετρική διαφορά που δημιουργείται σε σχέση με το πλακόστρωτο οριοθετείται με συρματοκιβώτια (σαρζανέτια) ειδικών προδιαγραφών και προσδίδει στο πάρκο ιδιαίτερη θέα, μειώνοντας ταυτόχρονα τον όγκο του ξενοδοχείου. Προβλέπονται επίσης χώρος στάθμευσης και δενδροστοιχίες. 

Ο Κήπος της Αμμου
ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΑΜΜΟΥ
Ο Κήπος βρίσκεται μεταξύ του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς και του Κήπου του Ίσκιου και θα περιλαμβάνει αμμουδιά, στην οποία θα μπορούν να παιζουν τα παιδιά. Περιλαμβάνει το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, το οποίο συντηρείται και βελτιώνεται λειτουργικά και αισθητικά, όπως και δύο γήπεδα τέννις, με αποδυτήρια και χώρους υγιεινής.

Προβλέπεται ακόμη η κατασκευή αναψυκτηρίου και παιδότοπου και η δημιουργία χώρου στάθμευσης.  Κατά μήκος του Κήπου, επί της Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου κατασκευάζεται παράπλευρος δρόμος, χώρος στάθμευσης και νησίδα πρασίνου.

Ο Κήπος του Ισκιου
ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΙΣΚΙΟΥ
Πρόκειται για τον Κήπο που εκτείνεται μεταξύ του Κήπου της Άμμου και του Δημοτικού Αναψυκτηρίου και περιλαμβάνει μια διαμήκη πορεία - πεζόδρομο, εκατέρωθεν της οποίας διαμορφώνονται σημεία στάσης με κτιστά καθιστικά.

Κατά μήκος του Κήπου, επί της Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου κατασκευάζεται παράπλευρος δρόμος, χώρος στάθμευσης και νησίδα πρασίνου.

Ο Κήπος των Εποχών
ΚΗΠΟΣ ΕΠΟΧΩΝ
Ο Κήπος διαμορφώνεται με φυσική βλάστηση του ελληνικού τοπίου, με ελεύθερες χαράξεις και τεχνητό ανάγλυφο έδαφος.

Περιλαμβάνει αναψυκτήριο, υπαίθριο αμφιθέατρο για εκδηλώσεις και καθιστικά κατά μήκος μιας διαμπερούς ξύλινης διαδρομής.

Ο κήπος του Οδυσσέα Φωκά
ΚΗΠΟΣ ΦΩΚΑ
Καταλαμβάνει την έκταση του σημερινού ομώνυμου πάρκου. Αποτελεί έναν εκτεταμένο παιδότοπο, ο οποίος ανακατασκευάζεται και εξοπλίζεται με καινούργιες κατασκευές και παιχνίδια, νέα δάπεδα και φύτευση.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην ασφάλεια και τον έλεγχο πρόσβασης στο χώρο, ενώ προβλέπονται επίσης και παιχνίδια για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Ο Κήπος της Μεσογείου
Ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Ο Κήπος  εκτείνεται μεταξύ των νοητών προεκτάσεων των οδών Καλλιδοπούλου και 28ηςΟκτωβρίου. 
Προτείνεται η φύτευση με μεσογειακή χλωρίδα (εσπεριδοειδή και αρωματικά φυτά), επίστρωση με δάπεδα με μαλακό σταθεροποιημένο χώμα, κατασκευή καθιστικών και ημιϋπαίθριου αναψυκτηρίου. Επίσης περιλαμβάνεται ειδικός χώρος για τα κατοικίδια σκυλιά.
Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στη μορφολογία των προσβάσεων στο πάρκο και τη γεφύρωση των υψομετρικών διαφορών. Ο κήπος θα περιλαμβάνει ελαιώνα που θα είναι κτισμένος σε ξερολιθιές, θυμίζοντας αιγαιοπελαγίτικο τοπίο.


Ο Κήπος των Γλυπτών
Ο ΚΗΠΟΣ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ
Βρίσκεται απέναντι από το Λαογραφικό Μουσείο και δημιουργείται στη θέση που σήμερα υπάρχει υπαίθριο πάρκιγκ.  Πρόκειται για ένα «πράσινο δωμάτιο τέχνης», με κατάλληλη διαμόρφωση για την υποδοχή σύγχρονων γλυπτών μεγάλου μεγέθους.
Κυρίαρχο στοιχείο είναι μια μεγάλη επιφάνεια νερού, με ειδικό νυχτερινό φωτισμό, γύρω από την οποία διατάσσονται καθιστικά, επιμήκη παρτέρια, χαμηλές βάσεις γλυπτών και ένα αναψυκτήριο.
Έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την εξυπηρέτηση των υφισταμένων ναυταθλητικών εγκαταστάσεων (είσοδος-έξοδος σκαφών).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εργασία στο μάθημα ΝΕΦ 206

Η διαδρομή του Αγίου Ιακώβου της Κομποστέλα

ΛΕΞΙΚΟ ΑΤΑΚΩΝ

Η "Ρόζα" και το ιστορικό - ιδεολογικό της υπόβαθρο

Σουηδία: βίωμα ενότητας υπό το ορθόδοξο πρίσμα

Εσπερία Θεσσαλονίκη – πολιτιστικές διαδρομές (Α΄μέρος)

κινηματογράφος-θέατρο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2011