μουσική

Within Temptation- The Unforgiving
Δισκοκριτική ( CD review)
ΜΕΡΟΣ Β'


Η εκκίνηση δίδεται με το Why Not me. Σε αυτό ακούμε την Sharon να μας εισάγει στην ατμόσφαιρα του δίσκου με ένα ηχητικό απόσπασμα 36 δευτερολέπτων.

Αμέσως μετά, το “A shot in the Dark” ,τραγούδι αρκετά δυνατό, με καθαρό ήχο και με τις ηλεκτρικές κιθάρες να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην ένταση του κομματιού με το σόλο τους λίγο πριν το ρεφρέν που κλείνει το τραγούδι. Σε αυτό το βίντεο δίνεται και ένα κομμάτι της ιστορίας που αρχίζει στο Faster. (http://www.youtube.com/watch?v=hBITd13DdO0&feature=related)

Στη συνέχεια μεταβαίνουμε στη «μέση της νύχτας». To “In the Middle of the Night” είναι ένα από τα τραγούδια που δεν θα ξεχάσουμε εύκολα καθώς έχει αρκετά δυνατή, κινηματογραφική θα έλεγα, μουσική (κάθε όργανο μας βάζει στον ρυθμό που αναδίδει αγωνία και ένταση) για να μην κάνουμε αναφορά στα εξαίσια φωνητικά της den Adel.

Ακολουθεί το Faster. Ένα τραγούδι που και μόνο του να έβγαινε σε single, έχω την αίσθηση ότι θα έκανε την μπάντα να συζητιέται αρκετά καθότι όχι απλά αποτελεί την επιτομή του νέου ύφους των WΤ αλλά και μια άκρως «θεμιτή» προσπάθεια εμπορευματοποίησης του metal. Βέβαια, εδώ τίθεται το ζήτημα αν «ξεπουλήθηκε» η ποιοτική κληρονομιά του παρελθόντος τους αλλά αυτό είναι ζήτημα άλλης συζήτησης. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στο βίντεο που συνοδεύει το τραγούδι αυτό, αρχίζει η ιστορία.

Και μετά, η πρώτη μπαλάντα που μας θυμίζει γιατί η Sharon θεωρείται ο άγγελος της metal σκηνής. Το “Fire And Ice” είναι ένα τραγούδι που μου θύμισε προσωπικά το σχεδόν εξαιρετικό “Forgiven” από τον τελευταίο τους δίσκο. Ένα τραγούδι αργό αλλά όχι θλιβερό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δένει με τον ρυθμό των πρώτων κομματιών. Και δίνει συνέχεια στην κορυφαία σύνθεση του δίσκου, το “Iron”. Με διάρκεια 5:38 είναι ένα τραγούδι με ρυθμό που αρχίζει από το πρώτο δευτερόλεπτο και καταλήγει ακριβώς στο τελευταίο. Ένα τραγούδι που προσωπικά αναμένω την στιγμή να εκτελεστεί ζωντανά από την μπάντα καθώς αναμένεται να θυμίσει στους fans στιγμές από Black Symphony (Hand of Sorrow, Our Solemn Hour).

Σειρά παίρνει το μετριοπαθές κατά πολλούς όπως προαναφέραμε, Where is the Edge, για να δώσει σειρά στην ευχάριστη ( ; ) έκπληξη του δίσκου. Το Sinead, τραγούδι αφιερωμένο στην ηρωίδα της ιστορίας είναι μια disco σύνθεση που εκπλήσσει θετικά και δημιουργεί σύμφωνα με τον Westerholt (όπως και όλος ο δίσκος) μια αίσθηση «ότι γυρίζουμε πίσω στις (μουσικές) ρίζες μας». Το εγχείρημα μοιάζει να τους δικαιώνει καθώς αισθητικά είναι ένα πολύ καλοδουλεμένο τραγούδι, χωρίς ιδιαίτερες αυταπάτες αφού και το ίδιο το video clip έχει σε κύριο πλάνο την ντισκόμπαλα. (http://www.youtube.com/watch?v=J1aDpVpFaoM)

Ο δίσκος όμως δεν τελειώνει (ευτυχώς) εδώ. Ακολουθεί μια μαγική μπαλάντα, το “Lost” που υπερτονίζει τα φωνητικά μεγαλεία της Sharon στον υπέρτατο βαθμό χάρη στα σπαρακτικά φωνητικά της. Και δίνει σκυτάλη στα 3 τελευταία κομμάτια που είναι διάχυτα έντασης. Τα “Murder”, “A Demon’s Fate” και “Stairway to the Skies” είναι 3 τραγούδια που κλείνουν ιδανικά το cd δίνοντας τα μεν δύο πρώτα μια αίσθηση θρίλερ λόγω στίχων και ρυθμού που δίνουν μια… δαιμονική διάσταση στην αγγελική φωνή της Sharon και η μουσική κατακλείδα, απογειώνει την αισθητική του άλμπουμ με ένα τραγούδι που από παντού διακρίνεται η γνώριμη αύρα της μπάντας που αγαπήσαμε.

Συμπερασματικά, το “The Unforgiving” είναι ένας δίσκος που σίγουρα δεν θα απογοητεύσει τους μουσικόφιλους. Σε ότι αφορά εξειδικευμένα τους πιστούς της μπάντας, σίγουρα η ποιότητα δεν είναι διαφορετική καθώς η παραγωγή είναι ακόμη μια φορά αρτιότατη. Οι ενστάσεις για τον ήχο είναι σίγουρο ότι θα γεμίσουν πολλές σελίδες ακόμη. Μάρτυρας της αποδοχής ή όχι, θα είναι αναντίρρητα οι συναυλίες του φθινοπώρου. Μέχρι τότε, μένει να απολαύσουμε το νέο cd.


Απόστολος Μοσχόπουλος


Πηγές:
http://www.mtvgreece.gr/article/moysika-nea/within-temptation-neo-album-the-unforgiving/9347

http://www.rockoverdose.gr/news_details.php?id=2469

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εργασία στο μάθημα ΝΕΦ 206

Η διαδρομή του Αγίου Ιακώβου της Κομποστέλα

ΛΕΞΙΚΟ ΑΤΑΚΩΝ

Η "Ρόζα" και το ιστορικό - ιδεολογικό της υπόβαθρο

Σουηδία: βίωμα ενότητας υπό το ορθόδοξο πρίσμα

Εσπερία Θεσσαλονίκη – πολιτιστικές διαδρομές (Α΄μέρος)

κινηματογράφος-θέατρο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2011